Att röka sill

Så här i sillatider så ger vi tips på hur man enkelt kan röka sill och få riktiga bra delikatesser. Tillvägagångssättet nedan beskriver rökning i röklåda, modell Abu-rök. Det ryms cirka 20-25 normalstora sillfiléer till en rökning.

  1. Strö ett tunt lager grovsalt på till exempel en bakplåt och lägg de finputsade sillfiléerna med skinnsidan neråt på saltbädden. Strö ett tunt lager med grovsalt på köttsidan också och låt stå i cirka 45 min.
  2. Borsta bort överblivet salt från filéerna och lägg dem med skinnsidan neråt på rökgallren. Om du vill kan du krydda extra med citronpeppar, men det blir kanongott med bara saltningen också.
  3. Strö ett tunt lager rökspån i botten på röklådan, placera dit droppskyddet, sätt i gallerna med fisken och stäng locket. Tänd rödspritsbehållarna och placera röklådan ovanpå.
  4. Rök i cirka 18-20 minuter, vara de sista 10 minuterna med öppet spjäll om röklådan är utrustat med sådant.
  5. Tag av lådan från värmen, öppna locket och låt svalna innan du tar upp fisken.
  6. Låt gärna fisken mogna 12 timmar innan servering. Njut!.                                    rökt_sill2 rökt_sill

 

Kommentarer är stängda.